Support
 
   
 
 

Privacy Policy
PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE
(For Customers, Service Providers and Business Associates)


This Personal Data Protection Policy (“Policy”) describes how City-Link Express (M) Sdn Bhd (Co. No. 64844-A) a company incorporated and registered under the Companies Act, 1965 in Malaysia and having its principal place of business at Wisma City-Link, No.3A, Jalan Akitek U1/22, Seksyen U1, Hicom-Glenmarie Industrial Park, 40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, and/or its related companies (“City-Link”) uses your Personal Data.

By engaging City-Link to provide services or by interacting with City-Link as a service provider or business associate you consent to the processing of your Personal Data by City-Link and all persons involved in the provision of services.
Commitment

City-Link respects the privacy of all individuals who are in contractual relationship with us. We shall remain committed in protecting all Personal Data retained by us. For this reason, we have adopted this Policy by complying with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia.
Collection of Personal Data

a)
‘Personal Data’ means information which you have disclosed to us such as name, address, telephone number, NRIC, email address, your personal references, particulars of spouse, bank account information and any information which may identify you, your spouse or personal reference that has been or may be collected, stored, used and processed by City-Link from time to time.
b)
Personal Data is provided on voluntary basis. However, if such Personal Data is not provided, City-Link may not be able to communicate with you or render any services as contracted.
Purposes of Processing

City-Link may use and process the Personal Data for the purposes connected with providing services as requested by you or for business activities which shall include, without limitation to:-

(i)
Undertaking carriage of shipments both locally and overseas;
(ii)
Monitoring, managing and administrating customers account in regard to collections, credit assessments and debt management;
(iii)
Communications with Service Providers and Business Associates;
(iv)
Conduct marketing surveys and customers’ profiling activities in connection with services;

and you agree and grant consent to City-Link to use and process your Personal Data in the manner as stated within this Policy.
Transfer of Personal Data

City-Link through its information technology storage of data located in Malaysia, your Personal Data may be transferred to, stored, used and processed with appropriate security controls in a jurisdiction outside Malaysia, for the purposes described above. You agree and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia as described herein.
Disclosure

City-Link may engage Service Providers or Business Associates or individuals in Malaysia or abroad to perform functions on its behalf and in so doing may provide access or disclose your Personal Data to third parties, such as (non-exhaustive list):-

(i)
Information technology or data entry service providers;
(ii)
Warehousing storage facility providers;
(iii)
Financial institutions & insurance service providers;
(iv)
Business professional advisors and external auditor;
(v)
Any regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements.
Data Security

The security of Personal Data shall be City-Link’s priority where all measures would be taken to protect your Personal Data with adequate security controls.
Rights of Access

Subject to any exceptions under applicable laws, you are entitled to request for access to, or for correction or rectification of your Personal Data or limit the processing of your Personal Data, or seek further information from:-
General Enquiries

Head
Legal & Corporate Services Department
City-Link Express (M) Sdn Bhd,
No.3A, Jalan Akitek U1/22, Seksyen U1,
Hicom-Glenmarie Industrial Park,
40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Telephone No: 03-5565 8399 ext 3003
Facsimile No: 03-5569 4062
Email: Enquiries.PDPA@citylinkexpress.com.my

City-Link has the right to refuse your requests to access and/or to make any correction to your Personal Data for reasons permitted under the law, such as the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your privacy.

*************************************************************************
This Policy is subject to changes and we reserve the right to amend, alter and/or vary this Policy from time to time. Notification of changes would be made known to you through any suitable medium of communication or through our website. In any event of conflict between the English and Bahasa Malaysia language versions of this Policy, the English version shall prevail.

DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
(Untuk Pelanggan, Pembekal Perkhidmatan dan Rakan Perniagaan)


Dasar Perlindungan Data Peribadi (“Dasar”) ini menerangkan bagaimana City-Link Express (M) Sdn Bhd (Co. No. 64844-A) sebuah syarikat yang diperbadankan dan didaftarkan di bawah Akta Syarikat, 1965 di Malaysia dan mempunyai tempat utama perniagaan di Wisma City-Link, No.3A, Jalan Akitek U1/22, Seksyen U1, Hicom-Glenmarie Industrial Park, 40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, dan/atau syarikat-syarikat berkaitannya (“City-Link”) menggunakan Data Peribadi anda.

Dengan melibatkan City-Link untuk menyediakan perkhidmatan atau berinteraksi dengan City-Link sebagai pembekal perkhidmatan atau rakan perniagaan, anda bersetuju untuk pemprosesan Data Peribadi anda oleh City-Link serta semua orang yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan.
Komitmen

City-Link menghormati privasi semua individu yang mempunyai hubungan kontrak dengan kami. Kami akan terus komited dalam melindungi semua Data Peribadi yang dibekalkan. Atas sebab ini, kami telah menerima pakai Dasar ini dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia.
Pengumpulan Data Peribadi

a)
‘Data Peribadi’ bermaksud maklumat yang telah anda berikan kepada kami seperti nama, alamat, nombor telefon, nombor kad pengenalan, alamat emel, butir-butir rujukan peribadi, butir-butir rujukan pasangan, maklumat akaun bank anda dan sebarang maklumat yang berkaitan anda, pasangan anda atau butir-butir peribadi yang telah atau mungkin dikumpul, disimpan, digunakan dan diproses oleh City-Link dari semasa ke semasa.
b)
Data Peribadi diberi secara sukarela. Walaubagaimanapun, jika apa-apa Data Peribadi yang tidak diberikan, City-Link mungkin tidak dapat berkomunikasi dengan anda atau memberikan perkhidmatan seperti mana yang dikontrakkan.

Tujuan Pemprosesan

City-Link boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi bagi tujuan menyediakan perkhidmatan atau untuk aktiviti perniagaan, tanpa terhad kepada:-

(i)
Menjalankan pengangkutan penghantaran dalam dan luar negara;
(ii)
Mengawasi, mengurus dan mentadbir akaun pelanggan berkenaan dengan tujuan pengurusan kewangan, penilaian kredit dan pengurusan hutang;
(iii)
Komunikasi dengan pembekal perkhidmatan dan rakan perniagaan;
(iv)
Menjalankan tinjauan pemasaran dan profil pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan;

dan anda bersetuju bahawa City-Link boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi anda mengikut cara yang dinyatakan dalam Dasar ini.
Pemindahan Data Peribadi

City-Link melalui penyimpanan teknologi maklumat data yang terletak di Malaysia, Data Peribadi anda mungkin akan dipindahkan, disimpan, digunakan dan diproses dengan kawalan keselamatan yang sesuai dalam bidang kuasa di luar Malaysia, bagi maksud yang dinyatakan di atas. Anda bersetuju dengan pemindahan Data Peribadi daripada Malaysia sebagaimana yang dinyatakan di dalam ini.
Pendedahan

City-Link mungkin terlibat dengan pembekal perkhidmatan atau rakan perniagaan atau individu di Malaysia atau di luar negara untuk bertindak bagi pihaknya dan dengan berbuat demikian ia akan memberikan akses atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga, seperti dibawah (senarai tidak terhad):-

(i)
Teknologi maklumat atau kemasukan Data pembekal perkhidmatan;
(ii)
Pergudangan pembekal kemudahan penyimpanan;
(iii)
Pembekal perkhidmatan institusi kewangan & insurans;
(iv)
Perniagaan penasihat professional dan juruaudit luaran;
(v)
Mana-mana pihak berkuasa atau kerajaan untuk mematuhi keperluan undang-undang dan kerajaan.
Keselamatan Data

City-Link akan mengambil semua langkah-langkah untuk melindungi Data Peribadi anda dengan kawalan keselamatan yang mencukupi.
Hak-Hak Akses

Tertakluk kepada mana-mana pengecualian di bawah undang-undang, anda berhak untuk meminta akses kepada, atau untuk pembetulan atau rektifikasi terhadap Data Peribadi anda atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut:-
Untuk Pertanyaan Am

Ketua
Jabatan Undang-Undang & Perkhidmatan Korporat
City-Link Express (M) Sdn Bhd,
No.3A, Jalan Akitek U1/22, Seksyen U1,
Hicom-Glenmarie Industrial Park,
40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Tel No: 03-5565 8399 ext 3003
Faks No: 03-5569 4062
Emel: Enquiries.PDPA@citylinkexpress.com.my

City-Link mempunyai hak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan / atau membuat sebarang pembetulan terhadap Data Peribadi anda atas sebab-sebab yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti perbelanjaan menyediakan akses kepada anda adalah tidak seimbang dengan risiko kepada privasi anda.

*************************************************************************
Dasar ini adalah tertakluk kepada perubahan dan kami berhak untuk meminda, mengubah dan / atau mengubah Dasar ini dari semasa ke semasa. Pemberitahuan perubahan akan dimaklumkan kepada anda melalui mana-mana media yang sesuai untuk berkomunikasi atau melalui laman web kami. Dalam apa jua keadaan konflik diantara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia pada Dasar ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.








 
 



 
 
 
 
  Forgot your Password?
Remember Me

 
     
E.g: 099999999999999
 
  Help